Home > Voor kinderen > handig voor je werkstuk > Hoe maak je er één?

Hoe maak je een werkstuk of spreekbeurt ?

Stap voor stap
1. Verzamel
boeken, tijdschriften, folders en informatie van internet. Je kunt deze informatie meestal wel vinden in de bibliotheek of op school.
Probeer ook wat spulletjes te zoeken die passen bij het onderwerp. (bijvoorbeeld: tennisracket, foto's, voetbalshirt, dingen uit de natuur)
2. Je leest en bekijkt de boeken
3. Je beslist wat je gaat gebruiken, kies je onderwerpen
4. Maak hoofdstukken voor een duidelijk overzicht van je spreekbeurt of werkstuk

Hoe ga je verder?

1. Schrijf (typ) de spreekbeurt / werkstuk helemaal uit.
2. Schrijf niet alles letterlijk uit het boek over maar maak nieuwe zinnen met je eigen woorden.
3.
Lees de spreekbeurt daarna hardop een paar keer voor jezelf voor. Maak eventueel een samenvatting.
4. Schrijf een paar trefwoorden (de belangrijkste onderwerpen) op. Met behulp van deze trefwoorden kun je de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd vertellen.
5. Plaats leuke plaatjes tussen de hoofdstukken dit kunnen plaatjes zijn van internet of plaatjes die je er later inplakt. Zorg dan wel dat je ruimte openlaat om je plaatje te plakken.

Tips voor je spreekbeurt

1. Kijk zoveel mogelijk de klas in, kijk een beetje rond en niet steeds naar dezelfde kinderen.
2.
Als afsluiting van een spreekbeurt kun je het beste een paar vragen stellen aan de klas. Je weet dan meteen of ze goed naar jou hebben geluisterd.

3. Laat pas op het einde van jou
spreekbeurt de spulletjes rond gaan. Doe dat nooit tijdens de spreekbeurt, want dan letten de kinderen niet op jou, maar op de spulletjes.
4. Als je een dier mee neemt, laat deze aan het begin en aan het eind zien. Niet tijdens jouw verhaal. Dieren maken onverwachte geluiden en bewegingen waardoor de kinderen niet meer naar je luisteren.
5. Plaatjes en tekeningen kun je op het bord hangen. Denk er aan dat iedereen dit moet kunnen zien. Hele kleine plaatjes hebben dus geen zin.

Tips tegen de zenuwen

Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dat is heel normaal. Toch moet je doorzetten. Hoe vaker je een spreekbeurt houdt, hoe minder last je van zenuwen krijgt. Je krijgt dan meer zelfvertrouwen zodat het vanzelf beter zal gaan..
Zorg voor een goede voorbereiding
Gebruik een briefje/kaartje waar je de belangrijkste woorden op hebt staan