Home > De school > Methoden > Schrijven

Schrijven

Leren schrijven is voor kinderen uitermate belangrijk. Het stimuleert de ontwikkeling van beide hersenhelften, net zoals kruipen dat doet.  Hoewel we in een digitaal tijdperk leven blijven pen en papier onmisbaar. Je handschrift heb je altijd bij de hand.

In de kleutergroepen zijn de kinderen ongemerkt bezig met vele vooroefeningen op het schrijven: verven, bordtekenen, tekenen met krijt, enz. Later komen op een speelse manier allerlei schrijfpatronen aan de orde.

In de groepen 1 en 2 werken wij met de methode Schrijfdans. Schrijfdans is een schrijf- en bewegingsmethode die het schrijven benadert vanuit het totale functioneren van het kind. De kinderen krijgen bijvoorbeeld  te maken met "muziektekenen"

In de groepen 3/4 werken we met de methode Pennenstreken, daarnaast werken we 1x per week met de methode Schrijfdans Hierbij leren kinderen op een vlotte en leesbare manier schrijven en ontwikkelen ze hun eigen handschrift. Tevens worden de grondbeginselen aangeleerd zoals letters, hoofdletters en cijfers.

De leerlingen in groep 3/4 werken nog met potlood. Het potlood zorgt ervoor dat de kinderen vloeiend op het papier leren schrijven en een potlood is nog goed te verbeteren met gum. In de groepen 5 mogen kinderen 3 verschillende pennen een tijdje uitproberen. De kinderen mogen dan een pen kiezen waar zij het prettigst mee schrijven deze wordt dan eenmalig door school aangeboden.

penne1